Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

Deelsessies

                             

Ochtend

Ontdek de Kracht van Schildje: Veilig Opgroeien voor Jonge Kinderen Ben jij betrokken bij de opvoeding van jonge kinderen tot 6 jaar? Mis dan deze inzichtgevende en interactieve workshop niet!
Nicky Schijvens, Directeur Stichting Groei Veilig
In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Bij sommige kinderen is dat geweld zo ernstig dat de politie eraan te pas moet komen. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school.
MSc Jasper van de Reep: Projectleider & MSc Ditte van Haalen: Programmamedewerker Augeo
Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan ingewikkeld zijn. Je wilt het kind een luisterend oor bieden en wilt signalen verhelderen als je je zorgen maakt. Tegelijkertijd weet je dat je bij serieuze zorgen de meldcode moet volgen of andere stappen moet ondernemen en dat je dus geen geheimhouding kunt beloven.
Marike van Gemert, trainer en oprichter van de Academie voor Praten met Kinderen
In deze deelsessie tonen we de film Kindermishandeling die binnen de weerbaarheidstraining het Marietje Kessels Project gebruikt wordt om met kinderen uit groep 7/8 in gesprek te gaan over het thema. Door met kinderen in gesprek te gaan over dit thema, durven kinderen te onthullen dat ze niet veilig opgroeien.
Drs. BettyAnn Blommers, adviseur en manager in de welzijnssector en met name voor de doelgroep jeugd en jongeren
Interventies om huiselijk geweld te voorkomen richten zich voornamelijk op risicopopulaties en individuele kenmerken van ‘het slachtoffer’ of ‘de dader’, maar is dat voldoende? Een sterke sociale omgeving waar informele steun wordt gegeven lijkt essentieel om onveiligheid in gezinnen te voorkomen.
Dr. Maartje van Dijken, adviseur en portefeuillehouder Ouderschap en Samen Opvoeden bij NJi en
Agnes Derksen MSc, adviseur en portefeuillehouder Duurzame Veiligheid bij NJi

Als ervaringsdeskundigen weten we bij Team Kim als geen ander hoe het voelt om kindermishandeling en seksueel misbruik mee te maken. We willen in deze deelsessie laten zien dat ondanks een moeilijke en pijnlijke jeugd, ervaringsdeskundigen op een positieve manier een waardevolle bijdrage kunnen en moeten leveren.

Fieke Opdam, directeur van Team Kim, cabaretier en was voorheen non.

Beleid, bestuur en management

Hoe kunnen onderwijs / kinderopvang en gemeente in samenwerking de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling faciliteren, implementeren en borgen? Borging zodat er een 'community' rondom de gezinnen van de leerlingen / kinderen ontstaat waarin veiligheid de basis vormt. Van handelingsverlegenheid naar professionele moed in een netwerk van professionals die dit thema binnen de eigen organisatie op de kaart zetten.
Kristin Gerritsen, projectleider en trainer bij NUL23 en MSc Martine van Hemmen, beleidsmedewerker sociaal domein bij Gemeente Barneveld, Jolanda de Heer-Verheij, wethouder Gemeente Barneveld en Gert van der Rhee, bestuurder bij De Drieslag, Edith Blokland, aandachtsfunctionaris bij het IKC en Margriet Bouter, Aandachtsfunctionaris SBO De Vogelhorst

Middag

Ontdek in deze inspirerende workshop hoe jij als professional al een schokdemper bent bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedere professional heeft de kwaliteiten van een schokdemper in zich – empathie, veerkracht en het vermogen om anderen te ondersteunen. In deze sessie onderzoeken we samen hoe we deze kwaliteiten kunnen versterken en effectief inzetten.

Drs. Eefke Custers, orthopedagoog generalist, Hoofd opleidingen Civil Care en Anita van den Broek, senior opleider/ adviseur Civil Care

Janine Janssen is geïnteresseerd in de rol van humor bij leren omgaan met de gevolgen van geweld door een naaste. Hoe kan het helpen en hoe kunnen verkeerd geplaatste of ontvangen grappen van de omgeving of van professionals het effect van het geweld juist verergeren.
Prof. dr. Janine Janssen is lector Geweld in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie, hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie.
Als orthopedagoog heb ik ervaren dat school en jeugdhulp nog altijd gescheiden werelden zijn. Deze ervaringen zijn de aanleiding geweest om een promotieonderzoek te doen naar de rol van de school op problematiek bij kinderen die huiselijk geweld meemaken op basis van de data van de landelijke cohortstudie huiselijk geweld en kindermishandeling door het Verwey-Jonker Instituut.
MSc Liselotte van Loon-Dikkers, researcher bij Verwey-Jonker Instituut
De linkwerkers van Team Toekomst, vaak zelf ouder en afkomstig uit de wijken, ondersteunen dagelijks jeugdigen (basis- en middelbaar onderwijs) en hun gezinnen in kans ongelijke- en kwetsbare situaties in Rotterdamse wijken. De aanpak omvat langdurige ondersteuning voor zowel de jeugdigen als hun gezinnen. Deze ondersteuning vindt zowel op school als thuis plaats, door middel van een krachtig netwerk en een traject op maat.
Saïda Ouarirou, operationeel directeur en
Romy van der Heide, pedagoog
Veel leerlingen die opgroeien met ingrijpende ervaringen en chronische stress in de thuissituatie, hebben moeite om op school mee te komen. Om hen te ondersteunen bij het leren en hun veerkracht te versterken is meer nodig dan alleen goed onderwijs. Maar hoe geef je vorm aan echte samenwerking bij complexe problemen?

Drs. Vera Ram, orthopedagoog, MSc Evelyne Offerman, orthopedagoog/ praktijkonderzoeker en Michiel Asselman, orthopedagoog-generalist/ praktijkonderzoeker

Als een jongere grensoverschrijdend (delict) gedrag heeft laten zien kan een Halt traject hem helpen zijn fout goed te maken en een strafblad te voorkomen. Halt heeft daarnaast spreekuren op scholen voor primair en secundair onderwijs en een loket in de wijk (of tijdens een evenement) en geeft in het kader van preventie voorlichting over bijvoorbeeld het gevaar van het bezit van wapens en hoe je verlokt kan worden ‘geldezel’ te worden.

Paulien Engelaar, landelijk aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling (Halt) en
Eline Scheffer, coördinator Halt in de wijk.


Beleid, bestuur en management

Het onderwijs is een belangrijke partij als het gaat om het voor het kind en gezin zo veilig mogelijk maken.
Drs. Miriam Feddema, Manager stedelijke WIJ-teams en Drs. Mariës Zegers, senior beleidsadviseur onderwijs jeugdhulp