Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

2. Handle with Care!

In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Bij sommige kinderen is dat geweld zo ernstig dat de politie eraan te pas moet komen. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school.
Jasper van de Reep: Projectleider & Marga Haagmans: Hoofd Innovatie & Onderzoek Augeo


De leraar weet vaak niet dat er thuis iets ernstigs is gebeurd. Terwijl juist de leraar heel veel kan betekenen voor het kind. Als het kind steun krijgt in de vertrouwde schoolomgeving en zich daar veilig voelt, kan dat helpen om de stress te laten zakken. Daardoor heeft het kind de rust om te leren en zich te ontwikkelen.
Handle with Care is een manier van samenwerken om kinderen te steunen die thuis geweld meemaken. De leraar krijgt het signaal "Handle with Care" zodat deze weet dat er bij een kind iets aan de hand was. Dit is belangrijk op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Het hebben van een steunfiguur heeft namelijk grote invloed op het ontwikkelen van veerkracht.
In deze sessie zullen wij, samen met een leerkracht, uitleggen hoe Handle with Care werkt. We bespreken de rol die Handle with Care kan vervullen bij het verminderen van de impact van ingrijpende jeugdervaringen en bij het bevorderen van de ontwikkeling van veerkracht.