Contact|

11e Jaarcongres Huiselijk Geweld


21 november 2024 | De Reehorst Ede

5. Duurzame veiligheid in gezinnen door een sterke community

Interventies om huiselijk geweld te voorkomen richten zich voornamelijk op risicopopulaties en individuele kenmerken van ‘het slachtoffer’ of ‘de dader’, maar is dat voldoende? Een sterke sociale omgeving waar informele steun wordt gegeven lijkt essentieel om onveiligheid in gezinnen te voorkomen.
Dr. Maartje van Dijken, adviseur en portefeuillehouder Ouderschap en Samen Opvoeden en Agnes Derksen, senior medewerker inhoud bij NJI


Als er sprake is van informele steun in het alledaagse leven van gezinnen, groeien kinderen gezonder en kansrijker op. Ook voor gezinnen waarbij sprake is van (dreigende) onveiligheid is een betrokken community belangrijk. Steunfiguren om het gezin heen kunnen zorgen voor een stevige bodem voor deze gezinnen met een kwetsbare basis. Het inzetten van steunfiguren en het versterken van het informele netwerk is dan ook een belangrijke opgave voor betrokken professionals in de wijk, het justitiële domein en in de hulpverlening. Maar waarom is dit vaak zo lastig? In deze workshop gaan we in op de achtergronden en samen op zoek naar inzichten en handvatten.

Leerdoelen:

Bewustwording, kennis ophalen, kennis delen, praktijkvertaling van wetenschappelijke kennis

Voor Wie?

Alle professionals. Van toepassing op de leeftijdscategorie: niet leeftijd gebonden.